Zver

Čo je to platypus a kde žije

Pin
Send
Share
Send
Send


Jedným z najviac zvedavých zvierat, ktoré má veľmi zvláštny vzhľad, je platypus. Považuje sa za jedno z najpodivnejších zvierat na celej planéte, Sú to semi-vodné cicavce, Chcete vedieť, kde platypus žije? Očakávame, že žijete v jazerách, potokoch a riekach, ale odporúčame vám pokračovať v čítaní, aby ste sa o týchto zvieratách dozvedeli viac.

Platypusy, rovnako ako mnoho iných zvierat, ktoré tvoria faunu planéty Zem, sú hrozí im tiež vyhynutie, pretože sucho má významný vplyv na životné prostredie, v ktorom môžu žiť, nepočítajúc znečistenie riek, a teda choroby, ktorým môžu tieto zvieratá trpieť.

Jedným z faktorov, ktoré dokážu tento druh zachovať, je rozmnožovanie v zajatí, ale platypusy, ktoré sú vo voľnej prírode, pravdepodobne nebudú žiť, pretože s postupom rokov a faktormi, ktoré sme už spomenuli, sa znižuje ich možnosť.

Obsah článku

Kde žije platypus?

Samci pokrývajú územie s polomerom približne 7 km av tom istom územnom rozmere sa nachádzajú 3 až 4 ženy. Sú milovníkmi vody A to je dôvod, prečo tam kopajú a hniezdia, aby vytvorili nory. Pokiaľ ide o platypus, nie je problém žijú vo vlhkom, miernom, oceánskom alebo teplom podnebí

Tam, kde platypus žije, sa zvyčajne vyskytuje v potokoch, brehových oblastiach, zvýšených riekach, horských oblastiach Tasmánie, v dažďových pralesoch pobrežia Queenslandu, vo východnej Austrálii a v austrálskych Alpách.

Geografická poloha, v ktorej žije platypus podľa predilekcie, je Austrália, natoľko, že v roku austrálsky cent, ktorý predstavuje obraz tohto zvláštneho zvieraťa Tam môžete pozorovať.

Čo je to platypus?

Pri takom zvláštnom vzhľade a trocha ťažkých životných podmienkach nás zvedavosť zvedie. Čo jedia platypusy? Je vaša strava taká zvláštna ako váš fyzický vzhľad?

Aby sme uspokojili našu zvedavosť, musíme vedieť, že keď žijú vo vodnatých oblastiach, jedlo, ktoré platypíny všeobecne jesť, je rozmanité a je založené najmä na produktoch z riek a jazier, ako sú, kraby, ryby, larvy, obojživelníky a iné zvieratá, ale veľmi zaujímavý fakt je, že Dojčia, keď sú malé.

Predtým, ako sa dozviete o očakávanej dĺžke platypusu, odporúčame vám prečítať si tieto ďalšie články:

vtákopysk

Platypus je opísaný ako zviera s bobrovým telom a kačacím zobákom. Ako jeden z evolučne odlišných cicavcov, ktorý je v súčasnosti nažive, je platypus okamžite rozpoznateľný vďaka jeho širokému sploštenému zobáku, hustej vode odolnej pokožke, nohám s tkaninou a dlhému hustému chvostu.

Aj keď je tento druh známy tým, že je jedným z mála cicavcov, ktoré kladú vajíčka, sú niektoré zaujímavé skutočnosti a menej známe>

Kde žije platypus?

Platypus, ktorý je endemický pre Austráliu, sa nachádza vo východnej Queenslande, Novom Južnom Walese, pozdĺž Tasmánie a na východe, v centrálnej a juhozápadnej Viktórii. V posledných rokoch sa vyskytuje aj populácia nedávno zavedeného platýpu na ostrove Kangaroo v južnej Austrálii. Na celom kontinente svojho prirodzeného biotopu žije platypus väčšinou v sladkovodných jazerách, riekach, lagúnach, poľnohospodárskych priehradách a potokoch.

Najviac vtáctva sa vyskytuje vo vodných plochách, ktoré majú breh pôdy s koreňmi, kde na vybudovanie nory prevažuje primeraná vegetácia. Platypus obyčajne žije v potokoch, ktoré nie sú hlbšie ako päť metrov, hoci niekedy sa môžu objaviť v riekach až do hĺbky 1 000 metrov. Platypus ženský zvyčajne robí dve oddelené nory, jednu pre nich a jedného samca a druhú, aby mali svoje novonarodené šteniatka.

Čo je to platypus?

Po opustení nórskych hltanov trávia vtáky väčšinu popoludňajších a večerných hodín hľadaním plytkých vôd pri hľadaní bezstavovcov, ktorí obývajú dno. Ich strava pozostáva hlavne z kôrovcov, červov, kreviet, mäkkýšov, Annelids, krabov, vážok, mušlí, pstruhových vajíčok, pulcov a lariev hmyzu. Platypusy v skutočnosti môžu konzumovať celú svoju telesnú hmotnosť v potrave za 24 hodín.

Po dobu 20 až 40 sekúnd, platypus vyhľadá svoje jedlo potápaním na dno potoka, s nohami s pásmi a sondovaním bahnitého dna citlivým zobákom. Pretože musia zavrieť oči pod vodou, sú tieto zvieratá vedené v kalnej vode zisťovaním elektrických prúdov vytváraných malými pohybmi svalov svojej koristi. Potom sa priehrada uloží v špeciálnych vreciach za špičkou a po návrate na povrch sa spotrebuje.

Ako vyzerá platypus?

Platypus je jedinečný tvor a vyznačuje sa tým, že má dlhý, mäkký a kožovitý ňufák, ktorý pripomína kačací zobák. Väčšina tela, dlhá a tenká, je pokrytá hustou srsťou. Tieto husté vlasy sú prirodzene odolné voči vode a udržiavajú vtáky vtáky v teple a suchu aj vo vode. Pri viacvrstvovom kabáte pozostáva konečná vrstva z dlhých plochých chĺpkov, ktoré sú užitočné pri zisťovaní prítomnosti blízkych objektov v bahnitej vode. Hoci plyšová kožušina, ktorá zakrýva jeho efektívne telo, je v chrbte tmavo hnedá, na spodnom bruchu sa však stáva striebornošedou až žltou.

Platypus má približne rovnakú veľkosť ako domáca mačka, zvyčajne medzi 12 až 24 palcami a vážiaci maximálne dve až štyri libry. Hoci sa mnohí mylne domnievajú, že ich široké chvosty (ako bobor) sa používajú na to, aby sa poháňali vodou, častejšie sa používajú ako priestor na ukladanie tukov. Umožňujúc zvieraťu plávať a potápať sa bez veľkého úsilia, platypus má webbed nohy a krátke nohy, ktoré vyčnievajú zo strán, ako vydra. Preto by sme mohli povedať, že platypus vyzerá ako vydra, s kačacím zobákom a bobrovým chvostom.

Správanie Platypus

Platypus sa všeobecne považuje za nočné a krepuskulárne zviera, je aktívnejší v tme v noci, hoci ho možno vidieť aj počas dňa, keď je obloha zamračená. Ako vynikajúci plavec trávia platypus väčšinu času budenia tým, že sa pohybujú po vode veslovaním predných nôh. Známa tým, že je plaché a osamelé zviera, ktoré sa stretáva iba v období párenia, trávia platypusy asi 12 hodín denne plávaním pri hľadaní potravy.

Ako endotermický druh sú platypusy schopné udržiavať nižšiu telesnú teplotu ako väčšina cicavcov, okolo 90 stupňov Fahrenheita. Počas letných hodín, keď nie je vo vode, sa platypus schováva v nory, ktorá sa vykopáva na brehu zeme pri vode.

Reprodukcia platypus

V rámci polygamného párovacieho systému majú muži a ženy viac párovacích párov. Predpokladá sa, že ženy dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku dvoch rokov a chovajú sa až do veku deviatich rokov.

Zatiaľ čo samec po párení nenesie žiadnu zodpovednosť za starostlivosť o svoje potomstvo, samice si okamžite vybudujú nory až do 66 stôp dlhé, blokované zátkami na ochranu potomstva pred dravcami a povodňami. , Keď sa ich vajcia vyliahli, matka kŕmila mladého muža mliekom asi tri až štyri mesiace. V tomto období mladí ľudia opúšťajú pôdu a začínajú nezávislý život.

Párenie. Párenie sa uskutočňuje vo vode a solitérny platypus sa stretávajú iba raz ročne v období rozmnožovania, od júna do októbra, aby sa rozmnožili.

Gestačné obdobie Asi 21 dní po párení si samice kladú vajíčka. Po krátkej inkubačnej dobe iba 10 až 14 dní sa vajcia vyliahnu.

Typická veľkosť vrhu. Vo väčšine prípadov vtáčik obyčajný leží medzi jedným až štyrmi vajíčkami v hniezdnej norke, ktorá je vyrobená z vlhkých listov ako podstielky.

Aká je aktuálna populácia platypus?

Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody nie je známa skutočná populácia platypus, ale najbližšie údaje sú v nízkych tisícoch. Ako pomerne bežný druh sa ich populácie stále vyskytujú na približne 80 percent povodiach rieky Victoria.

Aké sú hrozby pre platypusy?

Keďže platypus je vysoko závislý od sladkovodného prostredia, zviera čelí najväčším hrozbám ničenia biotopov, znečistenia vodných tokov a čistenia. Vedci sa tiež obávajú, že ich priemerná dĺžka života sa môže čoskoro skrátiť v dôsledku skutočnosti, že platypus sú čoraz viac lovení dravcami, ako sú hady, goany, líšky, hlodavce a dravé vtáky. Platypus sa však naďalej klasifikuje ako najmenej znepokojujúci a populácie sú stabilné, s veľmi nízkym rizikom vyhynutia.

Zaujímavé fakty o platypus

  • Platypus samec má na zadných nohách dve malé duté ostrohy, ktoré majú schopnosť uvoľňovať dostatok toxického jedu na zabíjanie malých zvierat alebo byť pre človeka mimoriadne bolestivé. Aj keď sa táto tajná zbraň bežne používa proti predátorom, keď je ohrozená, používa sa aj počas obdobia rozmnožovania, aby odradila potenciálnych súperov.
  • Napriek všeobecnej viere nie je platypus dieťaťa známy ako cachorrinco, Aj keď nie je oficiálne meno novonarodeného vtáctva, mnohí vedci ich jednoducho nazývajú „platýpus teľatá“.

Aj keď platypus nemá skutočné zuby, zviera má vo vnútri úst jedinečné vankúšiky, ktoré môžu rozdrviť alebo rozdrviť svoju korisť na spotrebu.

Charakteristiky ploštice

Má dlhý biely papuľa podobnú zobáku kačíc s tým rozdielom, že kačice sú tvrdé, jej nepremokavé, krátke a husté vlasy mu umožňujú aklimatizovať sa rýchlo, keď vyjde z vody, bobricový chvost je dlhý a plochý, v ňom. Ukladá tuk, ktorý slúži ako energetická rezerva.

Meria maximálne asi 50 cm vrátane chvosta a jeho hmotnosť dosahuje 2 kg, hoci je to cicavec, ktorý sa reprodukuje vajíčkami, samica si môže pri každom narodení položiť až 3 vajcia.

Keď sú dospelí, vymieňajú si zuby mlieka pre tvrdé rohovky, ich zadné nohy podobné tým, ktoré sú u vydier, im slúžia na to, aby mohli pri plávaní nasmerovať svoje telo, a napriek tomu, že nevidia pod vodou, vďaka elektrickému príjmu môžu byť orientované. Je to zviera, ktoré nie je smrtiace, ale nie je neškodné, jeho životnosť je 10 rokov.

Nebezpečenstvo vyhynutia

Rovnako ako mnoho zvierat, ktoré tvoria faunu planéty Zem, aj Platypus hrozí vyhynutie, pretože sucho postupne potláča prostredie, v ktorom môže žiť, znečistenie riek, ktoré spôsobuje veľa chorôb. a tiež že je obetovaný, že svoju kožu používa ako surovinu v rôznych výrobkoch.

Aj keď existujú programy na reprodukciu v zajatí, množstvo platypusu, ktoré sa v divočine vyskytuje, sa s pribúdajúcimi rokmi znižuje.

Kde je platypus?

Na východ od Austrália a ostrov Tasmánia sú zemepisnými oblasťami, kde žije platypus, v Austrálii sa považuje za ikonický symbol, ktorý sa objavuje dokonca aj v austrálskej minci 20 centov.

Žije v malých vyvýšených riekach, potoky a pobrežné oblasti, prispôsobujúce sa biotopom a chladnému podnebiu horských oblastí Tasmánie a austrálskych Álp, ako aj dažďových pralesov pobrežia Queenslandu.

Niektoré exempláre, ktoré boli zavedené na ostrovy Kangaroo, sa zachovali. Platypus mužský Pokrýva územie s polomerom do 7 km, pričom 3 až 4 ženy majú rovnaký územný rozmer. Odpočívajú a hniezdia v nory, ktoré kopajú pod vodou a majú ľahký prístup a výstup na povrch. Teplé, vlhké, oceánske a mierne podnebie sú tie, ktoré Platypus toleruje.

Ako dlho žijú platypusy?

Priemerná dĺžka života mýta Líši sa najmä podľa parametra a je to skutočnosť, že žije v plnej prírode alebo v kontrolovanom prostredí, to znamená v zajatí, napríklad v zoo alebo v prírodnej rezervácii. Za normálnych okolností môže vták žijúci v zajatí v niektorých prípadoch dosiahnuť životnosť takmer 20 rokov. Naopak, ak žijú slobodne, ich priemerný život je skrátený na takmer polovicu, pričom môžu žiť v priemere približne 10 rokov.

kŕmenie

Platypus je vynikajúci plavec, ktorý mu umožňuje zachytiť:

  • Vodný hmyz a ich larvy.
  • Mäkkýše.
  • Kôrovce.
  • Dážďovky a voda.
  • Riasy a vodné rastliny.

Po nájdení potravy ho platypus uloží do svojich maxilárnych vreciek vedľa malých kameňov, aby ho rozdrvil, Akonáhle sú vrecká naplnené, alebo ak je priehrada veľká, platypus pôjde na povrch, aby konzumoval jedlo.

Čo jedia platypusy?

Jedlá sú počas dňa veľmi málo aktívne, ale keď príde noc a stonky hladu úplne zmenia svoje správanie a nezastavia sa, kým nedostanú jedlo. Za normálnych okolností lovia za úsvitu, niekoľko hodín pred západom slnka.

Napriek svojej malej veľkosti má tento cicavec nezvyčajnú chuť k jedlu. Zvyčajne sa podáva z rastlín nachádzajúcich sa na dne jazier alebo riek, Živí sa tiež dobrým počtom kreviet a červov a viac bezstavovcov, ktoré nachádza vo svojom prirodzenom prostredí.

Platypus, ako sme povedali, je veľmi málo aktívnym zvieraťom počas hodín so svetlom, takže môžeme odvodiť, že míňa veľmi málo energie. Preto je to prekvapujúce za jednu noc môžete jesť také množstvo jedla, ktoré je blízko vašej vlastnej hmotnosti .

Keď zachytia jedlo, postupujú veľmi podobne ako myši. Uchovávajú ju vo svojich maxilárnych vreciach, aby sa najedli neskôr, keď dokončili lov.

Ako radu odporúčam nikdy sa neporiadajte s platypusom, Hoci sa zdajú neškodné, tieto zvieratá majú v rampe jed, ktorý je schopný zabiť dospelého. Použijú ho iba vtedy, keď sa cítia zastrašené alebo napadnuté. Dostali ste upozornenie.

Na čo sa živí platypus dieťaťa?

Platypus Baby má trochu inú stravu ako dospelý, Existujú nejaké potraviny, ktoré nemôžete jesť, takže ich dopĺňate inými. Ako roky plynú, zmeníte svoj vkus, a tým aj svoju stravu.

V prvých dňoch svojho života bude kŕmiť materským mliekom svojej matky, až kým nebude môcť konečne loviť vlastné jedlo. Prvýkrát ho bude sprevádzať jeho matka a zachytí malý hmyz a ich larvy, Môže sa tiež živiť dážďovkami, rôznymi rastlinami a morskými vodami.

Platypus je vynikajúci plavec, avšak v prvej fáze svojho života ho bude stáť viac, takže je pre neho normálne uniknúť nejakej koristi.

Video: The three different ways mammals give birth - Kate Slabosky (Apríl 2020).

Pin
Send
Share
Send
Send